Vychutnať si ovocný destilát so všetkými jeho chuťami a vôňami vyžaduje dodržať niekoľko pravidiel. Existuje množstvo článkov ako správne degustovať víno. Ale ako to je s destilátmi? To nám už priblíži náš technológ Zoltán Bakura a naša skvelá someliérka pani Bakurová.
Teplota servírovania
Prvé významné pravidlo, ktoré určuje, koľko chutí a vôní sa z destilátu odkryje, hovorí o jeho teplote. Ideálna teplota ovocného destilátu počas servírovania by mala byť 16 – 18 °C. Ak by sme ho podchladili pod túto teplotu, pripravili by sme sa o krásne vône a chuť ovocia, ktoré by sa naplno nerozvinuli. Určite odporúčame vyvarovať sa mrazeniu nápoja. Ak by sme destilát podávali príliš teplý, mohli by sa senzorické látky príliš rýchlo uvoľniť – odpariť.
Pohárik
Existujú rôzne dohady a fámy o tom, aký je najlepší pohár na degustáciu destilátu. U nás v Marcelovej sme sa zhodli na sklenenom stopkovom poháriku s tulipánovým tvarom, ktorý má širší a okrúhly spodok a smerom hore sa zužuje. Prečo? Spodná časť tulipánového pohárika je širšia, aby plocha hladiny na odovzdanie vôní bola čo najväčšia a naopak – užší vrch pohárika koncentruje ovocnú vôňu destilátu.
Farba
Farba nám naznačí, či chutnáme čistý destilát, ten totiž býva číry. Pri niektorých druhoch ovocia však môže mať jemný nádych farebnosti. Vyššiu intenzitu farebnosti získajú destiláty najmä zrením v sudoch alebo odležaním na ovocí. Výraznejšia farebnosť teda naznačuje, že destilát si potykal s drevom alebo ovocím.
Vôňa
U vín sme zvyknutý krúživým pohybom pohára odkryť aj tie najtajnejšie vône. V prípade destilátu je postup podobný, destilát jemne prevaľujeme do bokov pohárika a tým otvoríme chute a vône ovocia. Následne privoniavame oddelene ľavou a pravou nosnou dierkou. Dôvod je prostý, niektorí ľudia majú citlivejšiu ľavú, iní zas pravú nosnú dutinu. Tak zachytíme aj tie najskrytejšie vône, ktoré sme dokázali vyťažiť z ovocia. Po chvíli môžeme prázdny pohárik podržať v dlani a privoňať si, prílev vône pokračuje.
Chutnať po dúškoch
Ovocný destilát je vhodné vychutnávať po malých dúškoch. Destilát ponecháme chvíľu v ústach, zároveň skúmame jeho ostrosť, konzistenciu, plnosť, chute a intenzitu. Po prehltnutí odporúčame nádych nosom a výdych ústami. Zvýrazní sa tak chuť ovocia. Sme zástancami degustovania menšieho množstva destilátu ale zato kvalitného.
Aperitív a digestív
Množstvo kultúr, množstvo zvykov a množstvo tradícií. Kedy a aký typ destilátu servírovať? Názory sa rôznia, pri rozhodovaní myslíme najmä na účel použitia. Aperitív má povzbudiť a naštartovať tráviaci systém, nemal by obsahovať príliš veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť. Odporúčame skôr jemnejší destilát. Ako digestív by sa mal podávať iný nápoj ako bol zvolený pre aperitív. Môže obsahovať viac alkoholu, jeho úlohou je tentoraz podpora trávenia a peristaltiky čriev. Ako je na Slovensku zvykom, príkladom môže byť slivovica 52% alebo bylinkový likér.
Prajeme vám krásny zážitok pri degustácii, priatelia.