Blog

Ako správne degustovať destiláty?
Ako správne degustovať destiláty?

Vychutnať si ovocný destilát so všetkými jeho chuťami  a vôňami vyžaduje dodržať niekoľko pravidiel. Existuje množstvo článkov ako správne degustovať víno. Ale ako to je s destilátmi? To nám už priblíži náš technológ Zoltán Bakura a naša skvelá someliérka pani Bakurová. 

Teplota servírovania

Prvé významné pravidlo, ktoré určuje, koľko chutí a vôní sa z destilátu odkryje, hovorí o jeho teplote. Ideálna teplota ovocného destilátu počas servírovania by mala byť 16 – 18 °C. Ak by sme ho podchladili pod túto teplotu, pripravili by sme sa o krásne vône a chuť ovocia, ktoré by sa naplno nerozvinuli. Určite odporúčame vyvarovať sa mrazeniu nápoja. Ak by sme destilát podávali príliš teplý, mohli by sa senzorické látky príliš rýchlo uvoľniť – odpariť.

Pohárik

Existujú rôzne dohady a fámy o tom, aký je najlepší pohár na degustáciu destilátu. U nás v Marcelovej sme sa zhodli na sklenenom stopkovom poháriku s tulipánovým tvarom, ktorý má širší a okrúhly spodok a smerom hore sa zužuje. Prečo? Spodná časť tulipánového pohárika je širšia, aby plocha hladiny na odovzdanie vôní bola čo najväčšia a naopak – užší vrch pohárika koncentruje ovocnú vôňu destilátu.

Farba

Farba nám naznačí, či chutnáme čistý destilát, ten totiž býva číry. Pri niektorých druhoch ovocia však  môže mať jemný nádych farebnosti. Vyššiu intenzitu farebnosti získajú destiláty najmä zrením v sudoch alebo odležaním na ovocí. Výraznejšia farebnosť teda naznačuje, že destilát si potykal s drevom alebo ovocím.

Vôňa

U vín sme zvyknutý krúživým pohybom pohára odkryť aj tie najtajnejšie vône. V prípade destilátu je postup podobný, destilát jemne prevaľujeme do bokov pohárika a tým otvoríme chute a vône ovocia. Následne privoniavame oddelene ľavou a pravou nosnou dierkou. Dôvod je prostý, niektorí ľudia majú citlivejšiu ľavú, iní zas pravú nosnú dutinu. Tak zachytíme aj tie najskrytejšie vône, ktoré sme dokázali vyťažiť z ovocia. Po chvíli môžeme  prázdny pohárik podržať v dlani a privoňať si, prílev vône pokračuje.

Chutnať po dúškoch

Ovocný destilát je vhodné vychutnávať po malých dúškoch. Destilát ponecháme chvíľu v ústach, zároveň skúmame jeho ostrosť, konzistenciu, plnosť, chute a intenzitu. Po prehltnutí odporúčame nádych nosom a výdych ústami. Zvýrazní sa tak chuť ovocia.  Sme zástancami degustovania menšieho množstva destilátu ale zato kvalitného.

Aperitív a digestív

Množstvo kultúr, množstvo zvykov a množstvo tradícií. Kedy a aký typ destilátu servírovať? Názory sa rôznia, pri rozhodovaní myslíme najmä  na účel použitia. Aperitív má povzbudiť a naštartovať tráviaci systém, nemal by obsahovať príliš veľa alkoholu, ktorý čiastočne paralyzuje chuť. Odporúčame skôr jemnejší destilát.  Ako digestív by sa mal podávať iný nápoj ako bol zvolený pre aperitív. Môže obsahovať viac alkoholu, jeho úlohou je tentoraz podpora trávenia a peristaltiky čriev. Ako je na Slovensku zvykom, príkladom môže byť slivovica 52% alebo bylinkový likér.

Prajeme vám krásny zážitok pri degustácii, priatelia.

Pálenice kedysi a dnes
Pálenice kedysi a dnes

Destilácia je difúzny proces, ktorý sa využíva na delenie kvapalných zmesí na základe rozdielnych bodov varu látok, z ktorých sa zmes skladá. Zjednodušene povedané – cieľom destilácie u nás je oddelenie / získanie kvalitného alkoholu zbaveného škodlivého metanolu a ostatných nevhodných prímesí.

Vývoj a inovácie zasahujú aj takú oblasť, akou sú pálenice a výroba destilátov. Dnešné moderné pálenice môžu byť plne automatizované a ovládané počítačom. Vráťme sa však o niekoľko stoviek rokov späť.

Možno sa domnievate, že s výrobou destilátov sme prišli my Európania, avšak mýlite sa. Za vynálezcov destilácie alkoholu sa považujú Arabi a nezávisle od seba aj Číňania ešte koncom prvého tisícročia nášho letopočtu. Výsledná tekutina neslúžila na konzumáciu ale na lekárske účely. Európania spoznávajú proces výroby destilátov až okolo 11. a 12. storočia. Prvé pálenice a destilačné zariadenia sa skladali z pece a kotliny v ktorej sa varila zmes. Para prechádzala cez trubky, ktoré boli ponorené do sudov s vodou. Voda trubky chladila, para kondenzovala a vznikal produkt.

Súčasné destilačné zariadenia sú nielen funkčne dokonalejšie ale aj po vizuálnej stránke dovedené takmer k dokonalosti. Pálenice podliehajú rôznym trendom, dôraz sa kladie aj na dizajn. Niekto je naklonený k tradične vyzerajúcim páleniciam s tehlovými a medenými prvkami, iný k antikorovým a celokovovým. Na výber je aj rôzny druh ohrevu: plynový, elektrický alebo ohrev tuhým palivom – drevom.

Srdcom našej pálenice je profesionálna destilačná súprava od renomovaného nemeckého výrobcu Kothe. Pri takejto technológii sme si istí, že dosiahneme produkty vysokej kvality. Okrem destilovania naša súprava ulahodí aj oku. Sme na ňu hrdí.

Na záver poznamenávame, že kvalita a úspech našich destilátov nezáleží len na kvalitnom destilačnom zariadení, ale aj na kvalitne odvedenej práci, ktorú do celého procesu výroby vkladajú naši zamestnanci.

Destilát alebo liehovina?
Destilát alebo liehovina?

Čo sa v skutočnosti skrýva vo fľaške?

U nás v Marcelovej vyrábame kvalitné destiláty a exkluzívne liehoviny. Destiláty sú vlajkovými produktmi našej pálenice, rovnako však prihliadame aj na kvalitu liehovín Marsen. Rozdiel medzi oboma nápojmi si teraz vysvetlíme.

Destilát aj liehovina sú alkoholické nápoje, ktorých základnou časťou je etylalkohol, ktorý sa získava fermentovaním (kvasením) cukrov. Pri výrobe destilátov je kvas tvorený čistým ovocím, kvasia ovocné cukry, takže aj pôvod získaného alkoholu je výsostne ovocný. Pri výrobe liehovín je hlavnou zložkou lieh, ktorý sa získal spravidla inak ako vypálením ovocného kvasu, napríklad z obilia. Neznamená, že je nekvalitný, nemôžeme však povedať, že je to produkt z ovocia. Do liehovín sa pridáva aj istá časť destilátu, nie je to však pravidlom. Potom sa liehoviny ochucujú a aromatizujú, aby boli „pitnejšie“. Liehoviny vyrábané u nás sme si dovolili označiť ako exkluzívne, pretože v sebe ukrývajú vyšší podiel pravého ovocného destilátu ako je na trhu bežné.

Pri výrobe destilátov je veľmi dôležitou časťou samotný zber a výber ovocia o čo sa snažíme aj u nás v Marcelovej. Je potrebné vyberať z čo najkvalitnejšieho a najzrelejšieho ovocia, bez príznaku hniloby. Ovocie so stopkami treba zbaviť zelených častí. Po spracovaní ovocia, založení kvasu a prekvasení (premene cukru na alkohol) sa pristupuje k samotnému páleniu v destilačnom kotle, kde sa kvas podrobí destilácii.

Spotrebiteľovi odporúčame prezrieť si etiketu, tak zistí, či sa jedná o destilát alebo liehovinu. Liehovina by zo zákona nemala používať názvy s koncovkou –ica (marhuľovica, hruškovica a iné). Avšak označenie destilátu túto koncovku môže používať, nie je to však pravidlo. Veľmi často sa stretávame aj s destilátmi, ktoré nemajú v názve koncovku -ica. Vždy si treba pozrieť aj zadnú etiketu s popisom zloženia a uistiť sa, či sa jedná o destilát alebo liehovinu.

Na záver, ako hovorieva naša someliérka pani Bakurová: „Odporúčam piť menej, ale zato kvalitu.“

Ako je to s našimi oceneniami
Ako je to s našimi oceneniami

Snažíme sa vyrábať skutočne kvalitné produkty a preto nechávame ich úroveň aj otestovať nezávislými odborníkmi. Pravidelme sa s vybranými produktami zúčastňujeme na slovenských a medzinárodných výstavách a súťažiach. Zoznam našich ocenení je už skutočne bohatý, môžete si ich pozrieť v sekcii “Produkty”. Z viacerých dôvodov nie je možné, aby sme do súťaží prihlasovali každý produkt. Vyberáme vzorky, na ktorých si overujeme správnosť procesu výroby. Zameriavame sa najmä na čisté destiláty, ale oceneniami sa pýšia aj ďalšie produkty marsen. Ak produkt ocenenie získal, nájdete ho uvedené v popise pri otvorení detailu v E-shope. Ak produkt ocenenie nemá, neznamená, že je menej kvalitný.

Ešte malá poznámka k ročníku ocenenia. Vyrábame limitované množstvá výrobkov (týka sa to najmä odrodových destilátov), takže nie je nič výnimočné, ak z jednotlivej odrody vyrobíme len niekoľko stoviek alebo desiatok fliaš daného objemu. Naše skladové zásoby sa rýchlo menia, nie je v našich silách neustále sledovať, aký ročník je momentálne možné ešte zakúpiť. Keďže ocenenie získal produkt vyrobený v danom roku, nemusí byť k dispozícii a k vám sa dostane iný ročník. Ako sme písali vyššie, účasť na súťažiach berieme ako potvrdenie kvality a tú neustále držíme na rovnakej úrovni, takže každý ročník pripravujeme rovnako poctivo. Ak produkt, ktorý sa dostal k vám nemá etiketu ocenenia, môžete sa spoľahnúť, že bol vyrobený s rovnakým prístupom ako ten, ktorý ju mal. Nič iné sa od Marsen ani neočakáva…

Destiláty odležané na ovocí
Destiláty odležané na ovocí

Už druhý rok sme sa deň čo deň venovali našej tohtoročnej novinke – destilátom, ktoré dozrievali ležaním na ovocí. Vznikli na základe dopytu po sladších plných ovocných chutiach. Vybrali sme vhodné destiláty a v nich sme macerovali  vysušené ovocie, rovnaké, z akého boli vypálené. Proces trval niekoľko mesiacov. Počas macerácie sa destilát kontroloval a pravidelne premiešaval. Aktuálne je k dispozícií osem odrôd, v krásnom novom balení, v objeme 0,5 a 0,1 litra.

Vzhľadom na netradičný spôsob výroby bol tento rad destilátov prihlásený do súťaže Ministerstva hospodárstva o Inovatívny výrobok roka.

Náš lekvár z hlohu
Náš lekvár z hlohu

Domáci Hlohový lekvár Marsen si môžete kúpiť v našom E-shope, tu Vám ponúkame pár informácií o účinkoch hlohu na organizmus človeka.

S informáciou, že hloh je liekom na srdce, prišiel istý írsky lekár v 19. storočí. Vo svojej ordinácii odvtedy vítal pacientov, ktorým úspešne liečil srdce. Neexistuje bylinkár, ktorý by hloh nepoznal. Jeho konkurentom je náprstník – tiež podporuje činnosť srdca. Ako hloh účinkuje? Zlepšuje prekrvenie vencovitých tepien, čiže kyslík môže lepšie využiť a tým nedovolí artérioskleróze, aby sa zhoršovala alebo v tele „prekvitala“. Prekrvuje aj srdcový sval a minimalizuje záchvaty pri ischemickej chorobe srdca. Zároveň má však silu znížiť krvný tlak, hoci len mierne, má protisklerotické účinky, zlepšuje cirkuláciu krvi a čo je tiež veľmi pozitívne, údajne pomáha odstraňovať strach. Pomôže aj ľuďom po infarkte, pretože stabilizuje srdcový rytmus. Pri srdci sa však jeho pomoc nekončí. Údajne by táto bylinka nemala chýbať ani v bylinkovom zložení pri liečení chrípky, dobre sa po ňom zaspáva a zmierňuje depresiu či úzkostné stavy. Najnovšie informácie o hlohu poukázali aj na to, že evidentne zlepšuje nielen duševný, ale tiež fyzický stav človeka.

Nové kolkové známky
Nové kolkové známky

Bratislava 18. apríla (TASR) – Obchodníci by mali mať viac času na dopredaj fliaš s alkoholickými nápojmi označenými starými kolkovými známkami. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. 


Ako vyplýva z návrhu zákona, obdobie dopredaja sa má predĺžiť do konca roka 2016. MF SR v dôvodovej správe k novele zákona uviedlo, že tak reaguje na požiadavky výrobcov, importérov a predajcov alkoholu.

Novela zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov má vymedziť aj práva a povinnosti štátnej tlačiarne a Finančného riaditeľstva SR a zároveň má znížiť administratívnu záťaž odberateľov kontrolných známok.

Od 1. októbra minulého roka (2014) sa totiž zaviedol do praxe nový systém tlače a distribúcie kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľských balení liehu. Kontrolné známky po novom tlačí už len štátna tlačiareň. Jedným z cieľov tejto zmeny je podľa MF SR zvýšenie bezpečnosti tlače kontrolných známok. „Cieľom zavedenia týchto opatrení je aj ochrana zdravia obyvateľov elimináciou nelegálne vyrobených liehovín a súčasne zamedzenie daňových únikov na spotrebnej dani z liehu,“ doplnilo MF SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť od 1. novembra 2015

Odporúčame kultivovanú, zodpovednú konzumáciu našich produktov.